Projecte Rorqual - EDMAKTUB

L'Associació EDMAKTUB és una organització sense ànim de lucre amb seu a Barcelona. Es dedica a l'estudi científic i a la divulgació del mitjà aquàtic, especialment a la recerca dels cetacis. Les activitats de EDMAKTUB compten amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, així com els de el Club Nàutic Vilanova i de la Fundació Barcelona Zoo.
L'Associació EDMAKTUB centra les seves activitats en l'estudi dels cetacis i paràmetres oceanogràfics de les àrees on es troben aquests mamífers, amb els següents objectius:

1. Aprofundir en el coneixement de la fauna marina, així com en el de les condicions oceanogràfiques que afavoreixen la seva preservació.

2. Divulgar els coneixements científics existents, així com els resultats de les recerques realitzades per la pròpia Associació.

3. Conscienciar a la societat per fomentar la conservació del mitjà marí.

4. Millorar els protocols de recerca, definint noves tècniques i metodologies que resultin més eficaces i menys molestes per als animals.

Amb la base ubicada al Club Nàutic Vilanova aquesta associació duu a terme el projecte Rorqual. Durant els mesos de febrer a juny es produeix en la costa catalana un fenomen extraordinari que, encara que reportat des de fa dècades pels pescadors de la zona, fins ara era poc conegut en l'àmbit de la recerca: és la presència de rorquals comunes. De nom científic Balaenoptera physalus, el rorqual comú és una balena que pot aconseguir fins als 24 metres de longitud, sent per això l'espècie de major grandària que transita el Mediterrani. És un animal espectacular i intel·ligent, del que se sap molt poc. Es tracta, a més, d'una espècie protegida i en perill d'extinció. Amb el doble objectiu d'ampliar el coneixement sobre la presència d'aquesta balena en les nostres costes i fomentar la seva preservació, des de 2013 es desenvolupa el Projecte Rorqual.