Notícies

Jordi Zaragoza: Subcampió de Catalunya en A2, arribar i moldre

Activitats en el club

Jordi Zaragoza, al capdavant del Ia Orana, un x362 Sport, conjuntament amb el David Sánchez ha assolit una molt bona temporada, que s'ha culminat amb el subcampionat de Campionat de Catalunya A2 i el nomenament com a Millor Patró del 2021 per l'Associació de Regatistes d'Altura del Mediterrani. Excepte el quart lloc a la Petrolera, totes les seves participacions han acabat al pòdium: Primer a la Marítim-Soller, segon a la Bahia Pollensa, tercer a la 41a Regata Columbretes, tercer a la Mare Nostrum, tercer a la Joan Guiu i tercer a la Ruta Tramuntana. Un bagatge molt significatiu tenint en compte que és la primera participació en el circuit de regates d'altura.

La seva afició a la vela li ve de molt petit, quan el seu pare amb dos anys ja el va pujar dalt del seu vaixell per recórrer la costa francesa, part d'Itàlia i les Balears. Van seguir entrenaments en vela lleugera. Després de formar part de la tripulació del Travieso, va decidir vendre el vell vaixell de fusta de la família per comprar-se el seu propi, amarrar-se a Vilanova i competir pel nostre club. "Sempre m'havien atret les regates d'altura, tot sabent les complicacions que comporten, econòmicament i de comprensió de la família, cal pensar que aquest any portaré més de 2.000 milles, i és bàsic que la família t'acompanyi en el projecte ", explica Jordi Zaragoza.

La modalitat en què competeixen és a A2, el que requereix una gran compenetració amb el company, en aquest cas amb el David Sánchez, el paper del qual és clau segons Jordi Zaragoza, "és un projecte comú i d'equip, hi ha un patró i un copatró. No es pot considerar un tripulant, amb dos a dalt del vaixell cal prendre les decisions conjuntament i ser molt polivalent en les posicions", explica el patró del Ia Orana.

Enguany han competit al Campionat de Catalunya. Cal fer almenys dues proves per puntuar, tot i que per optar al podi cal almenys fer-ne cinc. La puntuació es basa en el nombre de vaixells participants en la regata i de la distància de la mateixa. Un debut prou bo que Jordi Zaragoza l'afronta amb exigència, "fèiem pòdiums però no cap primer. Vam veure que no només és un tema d'equip i d'entrenar tot l'any, sinó també de material. Quan vam canviar la major va arribar el primer lloc. De fet, l'any vinent invertirem en un nou gènova i floc (els actuals tenen més de cinc anys i bastant milers de milles) per optar a guanyar el Campionat de Catalunya". Però això no és tot, perquè la parella de navegants té el rumb posat al Campionat d'Europa que es farà a Barcelona el 2023 i fer regates puntuables el Campionat d'Espanya.

Per Jordi Zaragoza la nàutica és un espai d'evasió, fins i tot d’esbarjo o amb família, perquè cal estar pensant en el que es fa, en tot moment. En les regates aquesta concentració és màxima. També els dies abans de les proves, "planegem les estratègies amb un programa d'ordinador i fem pràctiques de maniobres. La veritat és que som una parella de crítics, sempre estem insatisfets. Això ens porta a millorar amb rapidesa", diu Jordi Zaragoza. També vol destacar l'ajuda d'en Rafa Serdà d'Azimut en el suport del projecte, d'Àngel Blàzquez i Jorge Martínez Doreste en la preparació esportiva i d'Albert Gual que ajuda en els trasllats.

El nostre entrevistat és soci des de fa dos anys. Veu el Club Nàutic Vilanova ben encaminat per ser un referent a nivell català, "el port té una bocana molt segura. Les instal·lacions han quedat molt maques. Pels socis seria però molt útil disposar de panyols de veles. També voldríem rebre més suport del club. Seria interessant que el club es plantegés acollir regates de prestigi per l'entitat i per la ciutat, com un Mundial ORC, perquè no". Zaragoza valora la tasca de l'Escola de Vela, com el conreu de la llavor de futurs navegants, i també que la junta pensi en un espai social.